Socholland

Search
Close this search box.

Pellets voor kachel in verschillende soorten uitvoeringen

Share Article

Fijn om te weten! Pellets voor pelletkachel zijn te verkrijgen in verschillende soorten uitvoeringen. Denk hierbij aan witte pellets en bruine pellets. Afhankelijk van de sterke van het vuur en de brandduur, zoek je de gewenste pellets uit. Uiteraard kan een specialist je daar altijd meer over vertellen en je voorzien van meer informatie. Hierdoor weet je altijd zeker dat je investeert in een passende uitvoering en dat je geniet van een aangenaam vuurtje in huis.

Wat is een houtpellet?

Belangrijke kenmerken van houtpellets zijn, dat ze dezelfde vorm en grootte hebben. Die bepalen mede hoe een pelletkachel eruit ziet en werkt. Houtpellets worden gemaakt van afvalhout, dat wordt geperst tot kleine staafvormige korrels. We praten dan met name over houtzaagsel, houtschaafsel, houtkrullen en kleine stammen. Dit betekent dat voor het produceren van houtpellets geen bomen worden gekapt. De samenstelling van een pellet bepaalt de kleur en de brandeigenschappen. Lichtkleurige houtpellets zijn vaak van dennenhout gemaakt en voor donkerkleurige kan bijvoorbeeld essenhout zijn gebruikt. De donkerkleurige branden beter en niet zo fel. De lichtkleurige houtpellets branden sneller en hun rendement is lager.

Zorg er altijd voor dat je voldoende pellet hout in huis hebt gehaald

Zorg er altijd voor dat je voldoende pellet hout in huis hebt gehaald. Hierdoor kan de kachel bijvoorbeeld ook lekker in de nacht branden. Je kunt zelfs de temperatuur in de nacht een paar graden lager in gaan stellen. Zo weet je altijd zeker dat de kamers bij jou in huis altijd de perfecte temperatuur houden. En dat is natuurlijk wel zo prettig. 

Kiezen voor pellets van zachthout of hardhout?

Of u voor pellet hout van hardhout of zachthout gaat, is een persoonlijke keuze waarbij u een aantal feiten mee kunt laten wegen. Stookt u weinig of brandt uw openhaard maar kort, of is het niet heel koud, dan is hardhout fijner. Het is namelijk gemakkelijker aan te krijgen en er komen langer vlammen vanaf. Zachthout moet  hardhout zijn vaak goedkoper. Hoe de pellet gemaakt is, is vaak belangrijker dan van welke houtsoort. Dat bepaalt de hoeveelheid as en het vochtigheidspercentage. Met een vochtigheidspercentage van circa 10% brandt het hout beter en stoot het minder CO2 uit. Eerst goed op temperatuur komen waarna de warmte zich geleidelijk aan verspreidt. 

You might also like

Etiketteer machines
Klussen

Etiketteer machines

Vandaag de dag is er erg veel automatisering. Door de groeiende hoeveelheid technologie die we kunnen gebruiken in onze levens worden veel banen een flink

Je studentenkamer opleuken
Huis

Je studentenkamer opleuken

Wat is nou het allerleukste aan student zijn en op kamer wonen? Uiteindelijk zouden veel toch wel zeggen dat alle vrijheid en zelfstandigheid het fijnste

#Mindey

@mindey