Socholland

Search
Close this search box.

Aandachtspunten bij het vervangen van je raamkozijnen

Share Article

Als je je raamkozijnen wilt vervangen zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om je af te vragen waarom je de raamkozijnen wilt vervangen. Zijn ze oud en niet meer veilig? Vind ik de uitstraling niet meer bij mij passen? Ben ik er teveel tijd aan kwijt om ze goed bij te houden? Vind ik ze niet duurzaam genoeg? Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom je de raamkozijnen wilt vervangen. Deze reden is het startpunt in de zoektocht naar nieuwe raamkozijnen. Als je de kozijnen bijvoorbeeld niet duurzaam genoeg vindt, kun je uitkijken naar duurzamere materialen zoals kunststof. Als je de reden waarom hebt gevonden, kun je jezelf afvragen welke andere aspecten je belangrijk vindt. Wij hebben enkele kozijnen tips op een rijtje gezet. 

Veiligheid en duurzaamheid

Een belangrijk aspect van raam- en deurkozijnen is de veiligheid ervan. De kozijnen beschermen je huis namelijk van ongewenste bezoekers. Openstaande ramen en deuren zijn de nummer één manier waarop inbrekers een huis binnenkomen. Daarentegen wil je ook graag veilig je huis een keertje door laten luchten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt bewerkstelligen, zoals het laten installeren van ventilatiesystemen of speciale sloten. Iedere mogelijkheid komt natuurlijk met zijn eigen prijskaartje, daarom is het goed om van tevoren een inschatting maken wat je er maximaal aan kwijt wilt zijn.

Naast het veiligheidsaspect, speelt ook het duurzaamheidsaspect steeds vaker een rol. Zo kunnen kunststof kozijnen makkelijk gerecycled worden als ze vervangen moeten worden, waardoor je ze een tweede leven kunt geven. Ze houden ook nog eens makkelijker de warmte binnen, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit is geen overbodige luxe met deze hoge energieprijzen. Daarnaast speelt het type raam ook een grote rol in zowel het veiligsheids- als duurzaamheidsaspect. Enkel glas wordt tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt, omdat dit veel warmte naar buiten laat en niet veilig is. Dubbelglas of driedubbelglas is de nieuwe norm. Deze kun je nog laten uitbreiden met inbraakvertragende functies waardoor inbrekers bijna geen kans meer krijgen om in te breken. 

De uitstraling van het kozijn

Het nieuwe kozijn moet natuurlijk wel een beetje in de stijl passen van je huis. Als je een modern huis hebt met een strakke inrichting, passen houten kozijnen hier niet goed bij. Houten kozijnen passen daarentegen wel goed bij een klassieke uitstraling, maar zijn niet heel erg duurzaam. Daarom zijn er ook kunststoffen kozijnen met een houtlook. Deze lijken ogenschijnlijk op hout, maar zijn eigenlijk van kunststof gemaakt. Hierdoor zijn ze de duurzamere variant van de echte houten kozijnen. 

Kortom, er zijn veel aspecten om over na te denken vooralleer je een keuze kunt maken. Kom je er zelf niet uit of wil je hier wat hulp bij? Kijk dan eens op www.kozijnen-tips.nl voor meer informatie of een vrijblijvend advies bij je thuis. 

You might also like

Etiketteer machines
Klussen

Etiketteer machines

Vandaag de dag is er erg veel automatisering. Door de groeiende hoeveelheid technologie die we kunnen gebruiken in onze levens worden veel banen een flink

Je studentenkamer opleuken
Huis

Je studentenkamer opleuken

Wat is nou het allerleukste aan student zijn en op kamer wonen? Uiteindelijk zouden veel toch wel zeggen dat alle vrijheid en zelfstandigheid het fijnste

#Mindey

@mindey