Welke verschillende vloeren kun je laten leggen?

De laatste jaren zijn er veel vindingen geweest met vloeren. Sommigen zijn van goede kwaliteit, anderen maar matig. In dit artikel gaat het over vloeren van zeer goede kwaliteit. Opvallend is dat deze tekst niet over nieuwe vindingen gaat, maar over juist beproefde vloeren.

Hout is huiselijk en rustiek

Veel vloerbedekking heeft een houtdessin. Hout is warm en knus. Helaas is veel vloerbedekking met een houtdessin maar matig van kwaliteit. Laminaat en vinyl gaat een jaar of vijf tot tien mee, en PVC moet zich nog bewijzen. Beter is niet kiezen voor houtdessin maar voor een echte eikenhouten vloer. Terwijl laminaat steeds lelijker wordt, gaat een eikenhouten vloer leven. Deze wordt dus steeds mooier. Dit is goed te zien, in menig bruine kroeg ligt een eiken vloer die door het gebruik mooi is geworden. Echter in die bruine kroeg liggen de planken rechtuit. Klik hier om het aanbod te zien.

Bekijk eens een Hongaarse punt vloer of visgraat vloer. Zo’n Hongaarse punt vloer of visgraat vloer heeft dezelfde voordelen als iedere andere parketvloer van eikenhout. Ook die vloer wordt door het gebruik mooier, en is goed te onderhouden. Zodra de vloer tien of twintig jaar oud is, en de vernislaag bij de entree is weggesleten, dan schuur je de vloer op en voorzie je die van een nieuwe laklaag. Daarna is de vloer mooier dan nieuw.

Toch maar een vloer met houtdessin?

Om verschillende redenen kan de keuze toch op houtdessin uitkomen i.p.v een parketvloer van eikenhout. Enkele voorbeelden zijn dat vloerverwarming houten vloer niet goed samengaan en de aanschafprijs. Hout is goede isolatie, vloerverwarming houten vloer werkt erg ineffici├źnt vergeleken bij een PVC vloer. Omdat vloerbedekking slechts decoratie is en niet echt woningverbetering hebben velen weinig zin om daar veel geld aan uit geven laat staan om daar een financiering voor af te sluiten.

De keuze gaat dan uit naar een vloer met een lagere prijs per vierkante meter dan een eikenhouten vloer. Het mooie met houtdessin vloeren is dat een Hongaarse punt vloer of visgraat vloer ook in PVC te verkrijgen is. Gegarandeerd gaat dat goed samen met vloerverwarming. De vraag is enkel, hoe ziet een PVC vloer er na vele jaren gebruik uit? Helemaal twijfelachtig is PVC laminaat. Er is nog geen idee hoelang dat mooi blijft. Het enige wat bekend is, is dat het makkelijk en snel zelf te leggen is, dus vaak een nieuwe vloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *