Welk installatiemateriaal nodig voor het installeren cv?

Ga je een cv-installatie thuis plaatsen? Of ben je als (semi-)vakman verantwoordelijk voor de installatie bij een kennis of klant? Dan zul je de beschikking moeten hebben over speciaal gereedschap en installatiemateriaal. Denk aan koppelingen, kranen, buizen en thermostaten als belangrijke onderdelen van een cv-installatie. Het aanleggen van een nieuwe radiator, het leggen van leidingen of het aanpassen van een bestaande installatie klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Met de tips in dit artikel ben jij goed voorbereid en kan er weinig misgaan.

Hoe een cv-installatie werkt

Voor je begint aan het installeren van een cv-installatie, is het goed om nog even door te nemen hoe een cv-installatie precies werkt. Het hart van de cv-installatie is de cv-ketel. Hier wordt water opgewarmd en rondgepomp via de leidingen naar de radiatoren in je huis. Het water koelt af, stroomt terug naar de cv-ketel en wordt hier weer opnieuw verwarmd. De cv-installatie is een gesloten installatie en is niet verbonden met de leidingen waar het drinkwater doorheen stroomt. Voor een cv-installatie zijn de eisen wat betreft waterkwaliteit dan ook minder streng. Zo mag je goedkoper (gegalvaniseerd) staal gebruiken.

Aanleggen van leidingen

Je kunt uit verschillende buizen kiezen om voor je cv-installatie te gebruiken. Traditioneel gezien zijn stalen buizen de favoriet. Er wordt gekozen voor gegalvaniseerd staal, omdat deze behandeld zijn tegen roest. In een systeem met stalen buizen wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde knelkoppeling. Voor het buigen van deze stalen buizen kun je gebruikmaken van een buigtang of buigmachine. Hoe frequent je buizen buigt bepaalt welk gereedschap het beste is voor jou. Buigmachines zijn tegenwoordig zeer mobiel en niet beperkt tot gebruik in de werkplaats. Kijk bijvoorbeeld eens naar het assortiment van Mark buigmachines, deze staan bekend om hun hoge kwaliteit.

Een ander soort systeem is met multi-fit buizen. Dit zijn redelijk harde slangen die je eenvoudig met je hand verbuigt. Deze buizen zijn overigens ook geschikt als drinkwaterleidingen. Een alternatief is het press-systeem: hier worden stalen of roodkoperen buizen onder druk vast geperst.

Hoe dik moeten de buizen zijn?

Hoe dik de buis moet zijn hangt af van de radiator waar je de leiding aan wilt koppelen. In de meeste gevallen kun je onderstaande als vuistregels nemen:

Bij buizen naar een enkele radiator:

  • Stalen buizen hebben een diameter van 15 millimeter;
  • Multi-fit buizen hebben een diameter van 16 millimeter.

Bij buizen die meerdere radiatoren verbinden:

  • Stalen buizen hebben een diameter van 22 of zelfs 28 millimeter;

Multi-fit buizen hebben een diameter van 20 millimeter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *