Schade door dichtvallende of openzwaaiende deuren

Deurstopper

We kennen het allemaal wel: je bent bezig met het verplaatsen van bijvoorbeeld een uit elkaar gehaald stapelbed of je wilt de boodschappentassen een voor een naar binnen brengen, slaat ineens de deur dicht. Naast dat je je een ongeluk schrikt, is de kans op schade aan je deur of je kozijn groot. Of een van je kinderen zwiept de kamerdeur weer eens iets te hard open waardoor de klink een mooi gat in je stucwerk maakt. Je kunt dit simpel voorkomen door deurstoppers te gebruiken. Deurstoppers zijn er in allerlei soorten en maten. Er is voor iedere woonstijl ruime keuze uit verschillende deurstoppers.

Geschiedenis van de deurstopper

Deurstopper bestaan al een tijdje. Ze zijn uitgevonden door Steve North in 1963. Het verhaal wil dat hij zich, net als jijzelf, ergerde aan de beschadigingen die de deurkruk veroorzaakte. Steve kwam op het idee om een deel van een elleboogbeschermer te gebruiken om de deur tegen te houden. Hij zag al snel dat deze eerste versie lijmsporen achterliet. Zijn tweede versie was in principe de deurstopper die we momenteel nog steeds kennen. Een metalen cilinder met een rubberen rand. Deze schroefde je aan de muur en de deur kon geen schade meer aanrichten. Daarnaast bleef de deur zelf ook intact.

Vaste deurstopper

Als je een deurstopper wilt om de deur veilig open te kunnen laten staan, dan kun je kiezen voor een deurstopper die aan de onderkant van de deur gemonteerd wordt. Via een met je voet te bedienen mechaniek, kun je de rubberen stop tegen de grond duwen. De deur kan nu niet meer bewegen. Als de deur weer dicht moet, dan kun je via datzelfde mechaniek de deurstopper weer omhoog klikken en kan de deur weer vrij bewegen. Het is ook mogelijk om een deurstopper op de muur te monteren die voorkomt dat de deur schade aan de muur veroorzaakt. Dit type deurstopper kun je in veel verschillende soorten en maten krijgen. Het idee is altijd gelijk: de deurklink komt tegen de deurstopper in plaats van tegen de muur. Zo voorkom je schade aan de muur.

Vrij te plaatsen deurstopper

Een andere variant is de vrij te plaatsen deurstopper. Dit is een zware platte metalen cilinder met een rubberen ring eromheen. Het voordeel van een dergelijke deurstopper is dat je hem neer kunt zetten waar je hem op dat moment nodig hebt. Je kunt er bijvoorbeeld eentje tegen de plint zetten om te voorkomen dat de klink van de WC deur tegen de muur slaat. Je moet goed op de hoogte van de onderkant van de deur letten bij het uitzoeken van een vrij te plaatsen deurstopper. Als de deurstopper te laag is, dan werkt hij niet en zal de deur gewoon open zwiepen.

Bron: 123verbouwen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *