Pneumatisch vs. Elektrisch gereedschap

Pneumatisch vs elektrisch gereedschapAls beginnende klusser kom je voor het dilemma te staan. Ga je voor elektrisch of toch pneumatisch gereedschap? Over het algemeen kiezen de meeste klussers voor elektrisch gereedschap, maar er zijn bepaalde uitzonderingen dat pneumatisch gereedschap zeker van pas kan komen. Dat maakt het meer dan interessant om hier een blog aan te weiden. Om je wat meer inzicht te geven worden er in deze blog drie belangrijke voor- en nadelen gegeven over pneumatisch en elektrisch gereedschap. Om te beginnen eerst iets over pneumatisch en elektrisch gereedschap.

Wat is pneumatisch gereedschap?

Pneumatisch gereedschap is gereedschap wat wordt aangedreven met luchtdruk. Dit wil zeggen dat het apparaat niet beschikt over elektrische componenten, maar alleen over een techniek die werkt door middel van luchtdruk. Het voordeel hiervan is dat je de apparaten goed in combinatie met water kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld de pneumatische schuurmachines die dan zijn in te zetten als je nat wilt schuren. Handig om stofvrij te schuren en zo je longen vrij te houden van fijnstof. Iets wat op de lange termijn veel longschade kan opleveren.

Wat is elektrisch gereedschap?

Over het algemeen wordt het meeste gereedschap aangedreven met elektriciteit. Dit kan in twee vormen de meest bekende is de 230V variant. Een andere mogelijkheid is een machine op accu. Deze moet eens in het uur weer worden herladen voor die weer opnieuw kan worden gebruikt. Handig voor meer flexibiliteit, maar de oplaadtijden kunnen erg vervelend zijn wanneer je niet beschikt over een extra accu.

Conclusie

Er zijn dus zeker voor- en nadelen op te noemen voor beide aandrijvingen. Toch heeft een pneumatische schuurmachine het belangrijkste voordeel dat die in combinatie met water kan worden gebruikt. Wel is een bijkomend nadeel dat niet iedereen beschikt over een compressor en dat is t.o.v. elektrisch gereedschap geen probleem. Er is namelijk overal wel een 230V aansluiting beschikbaar. Een ander voordeel van elektrisch gereedschap is dat het assortiment een stuk groter is en ook nog eens goed betaalbaar. Dat verklaart waarom je als consument zijnde het meestal overlaat aan elektrisch gereedschap en grote productie bedrijven kiezen voor pneumatisch gereedschap. Vaak vanwege de weinig elektrische componenten en dat maakt de kans op storingen en beschadigingen kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *