Hoe werkt stansen?

Stansen is een productieproces dat voornamelijk wordt gebruikt voor het perforeren van vlakke materialen. De term combineert verschillende, vorm- en snijprocessen. Net als bij het snijden van koekjes uit het deeg, worden de geponste delen uit vlakke materialen gestanst. Het wordt gebruikt voor het snijden, verbinden en vormen. Hiervoor worden speciale gereedschappen gebruikt. Naast het snijden kunnen dergelijke gereedschappen worden gebruikt om nieuwe vormen te maken door stansen.

In de praktijk wordt stansen bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van huishoudelijke artikelen, verpakkingen in de voedings-, medische en farmaceutische industrie. Het wordt ook gebruikt in de elektrische en automobielindustrie. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van het stansen om profiel- en ronde perforaties te maken en om eventueel geproduceerd afval te verwijderen. Het gereedschap dat het meest gebruikt wordt voor het stansen in het dagelijks leven is waarschijnlijk de perforator, die in elk kantoor te vinden is.

Wat is stansen?

Stansen is het verwerken van vlakke delen van verschillende materialen, vooral van metaal dat moeilijk te bewerken is. Stansen kan vooral worden gebruikt om werkstukken te produceren uit metalen strips en plaatwerk, maar ook uit papier, plastic, textiel en afdichtingsmateriaal. De ponsgereedschappen worden meestal geïnstalleerd in persen met een onder- en bovenstuk. Deze verwisselbare gereedschappen worden vorm-werktuigen, snijwerktuigen en verbindings-werktuigen genoemd. De afzonderlijke processen kunnen ook in samengestelde gereedschappen worden gecombineerd.

  • knippen: dit is een niet-snijdend proces dat ook het snijden en scheren van wiggen omvat
  • vormen: vorming kan worden gebruikt om elke gewenste vormverandering tot stand te brengen. Hiervoor worden verschillende gereedschappen gebruikt, meestal buiggereedschappen.
  • aansluiten: dit proces wordt gebruikt om twee of meer werkstukken samen te voegen door ze te vouwen, te klinken of te persen

Wat is scheren?

Sherpscheren is een snijproces tijdens het stansen. Met dit proces kunnen materialen van elkaar worden gescheiden door te snijden. Afhankelijk van de positie van de snijlijn kunnen verschillende productieprocessen worden gebruikt voor het knippen.

In detail zijn dit de volgende opties die voor u beschikbaar zijn voor het knippen:

  • knippen: Het uitsnijden wordt gebruikt om een exacte uitwendige vorm van een werkstuk te produceren door een op zichzelf staande snijlijn
  • snijden: in dit geval wordt er gesneden langs een snijlijn, die ook afval kan opleveren
  • ponsen: ponsen door ponsen ontstaat een zelfstandige snijlijn om elke interne vorm te mogelijk te maken
  • uitsnijding: in dit geval worden de delen langs de binnenste of buitenste vorm uitgesneden
  • trimmen: tet proces van het trimmen wordt gebruikt om de bewerkingstoeslagen of kanten te scheiden

Bron: Marcol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *