Hoe groen is jouw gras?

Gras en slippers socholland

Heb jij gras in je tuin liggen, of heb je de boel helemaal betegeld? Als je gras hebt, hoe zorg je er dan voor dat het groen blijft? En op de juiste lengte, want in de zomer groeit het waar je bij staat. Alhoewel gras een groene en duurzame keuze is voor je tuin, zien veel mensen op tegen het onderhoud dat het met zich meebrengt. Zij gaan liever op zoek naar een alternatief.

Gras in je tuin: mooi, maar wel veel werk

Iedereen die flink wat gras in zijn tuin heeft liggen weet het: zo’n groene mat ziet er hartstikke mooi uit, maar brengt ook aardig wat onderhoud met zich mee. De winter is misschien nog wel het makkelijkste seizoen, dat dat betreft. Het gras groeit niet of nauwelijks en blijft doorgaans prima groen. In de lente begint het flink te groeien, en neemt ook de kans op onkruid tussen het gras weer flink toe. Je zal regelmatig moeten maaien om dit onder controle te houden. In de zomer gaat dit door, met een extra uitdaging: als de zon er veel op schijnt en er valt weinig regen, dan wordt je grasmat al snel bruin. Dat herstelt zichzelf meestal wel weer, maar echt fraai ziet het er niet uit. In de herfst, tenslotte, zal er met een beetje pech meer mos tussen het gras gaan groeien, en ligt het misschien vol met bladeren van die van de bomen zijn gevallen. Dat wordt flink harken!

Als je dit op een rijtje zet, is het niet zo vreemd dat steeds minder mensen kiezen voor grote stukken gras in hun tuin. Een tuin is er om van te genieten, niet om in te moeten werken, zo luidt hun gedachte. Er wordt steeds vaker voor gekozen om de tuin compleet te betegelen, zodat er minder onderhoud is en de tuin beter gebruikt kan worden om een tuinset in te plaatsen en lekker te loungen.

Groen zonder onderhoud

Een betegelde tuin, dat lijkt praktisch, maar geeft toch nog aardig wat werk. Denk maar eens aan al het onkruid dat tussen de voegen opduikt! Daarnaast zorgen al die betegelde tuinen ervoor dat het regenwater na een plensbui steeds minder goed kan wegzakken.

Een goed compromis kan kunstgras zijn. Hier zakt het water wel gewoon makkelijk door weg, het is het hele jaar mooi groen en egaal en je hebt er nauwelijks onderhoud aan. In steeds meer tuinen zie je het liggen. Zelf kunstgras leggen is niet al te ingewikkeld, en zeker ook niet duur. Zo tover je je tuin met groot gemak om in een altijd groene en toch onderhoudsvrije plek om lekker van te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *