Grote klus? Groot gereedschap!

Bouwvakkers socholland

Moet er een klein klusje in huis gedaan worden, dan kun je vaak wel af met het gereedschap dat je al in huis hebt. Met een schroevendraaier, boor, hamer en wat tangen kom je in het dagelijkse leven een heel eind. Voor de wat grotere klussen, zal je misschien wat nieuws aan moeten schaffen. Een zwaardere boormachine, een schuurmachine of ander elektrisch gereedschap: je hebt ze niet per se nodig misschien, het kan ook met de hand en met heel veel geduld, maar makkelijk en sneller is het wel. Wordt de klus nóg groter, dan kom je op het punt dat het materiaal dat ze in de bouwmarkt verkopen waarschijnlijk niet meer genoeg is. Je komt nu in de professionele apparatuur terecht, waarbij je je altijd moet afvragen of je het wel zelf wil en kan gaan gebruiken.

Klussen kan iedereen

Een beetje klussen in of om het huis, dat kan feitelijk iedereen. Niet dat het vanzelf gaat, of dat je het niet eerst een beetje hoeft te leren, maar uiteindelijk komt het doorgaans wel goed. In ieder huishouden kan wel iemand een schroevendraaier hanteren, en ook een gaatje in de muur boren mag geen probleem zijn. Schuren kan ook iedereen, of het nu met schuurpapier of met een schuurmachine is, net als zagen.

Voor al deze klussen geldt dat je heel veel met de hand kan doen, maar (naarmate het werk wat zwaarder wordt) ook kan kiezen voor gereedschap dat een deel van het werk en de inspanning van je overneemt. Dat is niet per se nodig, met alleen een schuurpapiertje wordt die deur ook wel glad, en met een schroevendraaier draai je uiteindelijk ook iedere schroef er wel in, maar makkelijk is het wel. Het maakt een klus wat minder arbeidsintensief. Daar komt bij dat dit soort gereedschap vaak goed te hanteren valt door iedereen: het is niet al te zwaar, en je kunt er geen al te grote schade mee aanrichten.

Als de klus een stukje groter wordt

Ga je echt serieus aan het klussen, en staat er een grote verbouwing van huis of tuin op het programma, dan ga ja dat niet altijd redden met gereedschap uit de bouwmarkt. Of misschien ook wel, maar dan met heel veel moeite en tijdverlies.

In dat geval is zwaarder materiaal huren, denk bij de tuin bijvoorbeeld aan graafmachine verhuur, vaak een goede optie. Wees echter wel heel kritisch naar jezelf, en ga dit soort zaken niet gebruiken als je niet weet hoe je ermee om moet gaan, of bang bent dat het niet goed gaat. Een graafmachine is behoorlijk serieus ‘gereedschap’, dat bij verkeerd gebruik tot ongelukken of schade kan leiden. Een professional inhuren kan op dat moment een betere optie zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *