De voordelen van een laminaatvloer

Ga je zelf aan de slag met het leggen van een laminaatvloer? Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Hieronder vind je de belangrijkste punten om op te letten.

  • De ondervloer: De ondervloer is echt nodig om alle oneffenheden hobbels en bobbels glad te strijken. Het is ook een geluiddemper wat in een appartement onontbeerlijk is. Er zijn verschillende soorten ondervloeren waarvan sommige ook geschikt voor vloerverwarming.

  • Acclimatiseren van de laminaatvloer: De vloer moet 48 uur kunnen acclimatiseren in de kamer waar de vloer uiteindelijk ook gelegd wordt. Ook al ‘werkt’ laminaat in principe nauwelijks de overgang van een opslag naar de kamer bij jou thuis kan dermate groot zijn qua luchtvochtigheid dat er wel degelijk problemen kunnen ontstaan. Leg de planken plat neer tijdens het acclimatiseren.
  • Gereedschap: Laminaat vereist bepaalde handelingen die je niet goed met je gewone gereedschap kunt verrichten. Je zult dus moeten investeren in een aantal gereedschappen die speciaal bedoeld zijn voor het leggen van laminaat: Laminaat snijder laminaat legset aanslagijzer spietjes verstekbak of verstekschaar (bij plakplinten)

Aan de slag

Zorg voor voldoende materiaal zodat een enkel foutje niet meteen een ramp is. Laminaat leggen is goed te doen als je je voldoende hebt voorbereid en goed kijkt naar de voorbeelden en instructievideo’s. Altijd beginnen met leggen bij de langste muur. Leg van links naar rechts.

Als je een plank afsnijdt gebruik je het restant weer in de nieuwe strook behalve als hij de kort is (minder dan 40 cm). Met een hamer tik je de strook tegen de vorige aan. Omdat laminaat weliswaar weinig maar toch altijd een klein beetje kan uitzetten is het belangrijk om rondom 1 cm ruimte vrij te houden. Die dek je af met een plint. Gebruik een spietje als afstandhoudertje. Ook bij obstakels houd je 2 cm ruimte vrij.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij het leggen van laminaat is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Je legt best de ongeopende pakketten met planken een tweetal dagen in de kamer waar je de vloer gaat leggen. Eens je aan de slag gaat zorg je er best voor dat al het nodige materiaal binnen handbereik ligt. Tussen de onderkant van de deuren en de basisvloer moet zeker en vast nog voldoende ruimte zijn. Best is dit minimum 1 cm aangezien de meeste laminaatsoorten een dikte vanaf 8 mm hebben en een ondervloer vaak ook al 2 mm dik is. Het kan dus zijn dat je de deur een beetje moet schaven om ervoor te zorgen dat ze nadien nog open en dicht gaat.

  1. Opletten met vloerverwarming: Wanneer er vloerverwarming ligt dan mag de ondervloer nooit warmer worden dan 28°C en het vochtgehalte mag niet boven de 1,5% liggen. Vraag hierover zeker advies bij je leverancier. Oude plinten die er nog staan dienen verwijderd te worden. Wanneer je ze toch laat staan kun je de vloer afwerken met speciale profielen.

  2. Ondergrond controleren: Ook de ondergrond dient grondig gecontroleerd te worden. In een nieuwbouwwoning moet het vochtgehalte van de chape minder zijn dan 2,5%. Indien de chape te oneffen is zal je hem eerst moeten egaliseren met een egalisatiemiddel of ondervloer. In een renovatie woning mag vloerbedekking zoals vinyl of linoleum blijven liggen maar daarop moet steeds een ondervloer komen. Ook plavuizen of keramische tegels kun je laten liggen. Ze kunnen indien nodig geëgaliseerd worden met een houtvezelplaat alvorens de folie en ondervloer aan te brengen. Tapijt en kurk moeten altijd verwijderd worden. Wanneer de ondergrond een plankenvloer is moet je erover waken dat deze stabiel genoeg is. Losliggende delen spijker je dus best vast.

  3. De plinten: Er zijn verschillende soorten plinten. Kies naar eigen smaak voor breder of smaller. Is er al een plint tegen de muur dan is het niet mooi om daar ook nog eens een latje langs te leggen. Haal dan zo nodig de oude plinten van de muur en schuif het laminaat daar verder plintloos onder (met inachtneming van de 1 cm ruimte tot aan de muur).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *