3 soorten ventilatoren voor de badkamer

BadkamerAls er ooit een wedstrijd zou zijn, staat hij stipt op één. De meest vochtige kamer van jouw woning is gegarandeerd de badkamer. Om schimmels en andere nare ziekteverwekker te voorkomen is een goede ventilatie essentieel. Dit is niet alleen fijn tijdens het douchen, maar ook beter voor het algemene woongenot. Maar welk systeem kies je nu eigenlijk? In de blog zetten wij er drie voor je uiteen.

1. Buisventilatoren

Blijven er vaak gasten in jouw huis logeren? Dan kan de badkamer een paradepaardje zijn. Deze moet er dan ook gelikt uitzien. In dat geval kun je ervoor kiezen om de ventilator buiten het zicht te plaatsen. Dit kan met een buisventilator, die tussen twee afvoerbuizen wordt gemonteerd. Het enige wat jouw bezoek dan ziet zijn de roosters, die je op jouw interieur kunt uitzoeken. Daarnaast vermindert dit systeem ook de geluidsoverlast. Dit komt omdat buisventilatoren niet in de ruimte zelf wordt gemonteerd. Win-win, toch?

2. Plafond- en muurventilatoren

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een goedkope oplossing. Schaf in dat geval een plafond- of muurventilator aan. Ze zijn niet altijd even mooi, maar doen hun werk prima. Voorwaarde is wel dat de luchtafvoerkanaal niet al te lang is. Daar staat tegenover dat de installatie van dit type ontzettend simpel is. Het is dan ook niet zo vreemd dat de plafond- of muurventilator bij veel mensen op nummer één staat. Voor nog geen 50 euro heb je al een basistype in huis. Zoek je toch een nettere afwerking? Dan zijn er ook genoeg designmodellen op de markt te vinden.

3. Een ventilator in de afvoerbuis

Grenst de te ventileren ruimte aan een buitenmuur? Dan kun je kiezen voor een derde optie. Hierin wordt de ventilator niet tussen, maar in de afvoerbuis geplaatst. Deze buizen kennen vaak een diameter van tussen de 100 en de 150 millimeter. Dit ventilatiesysteem is vooral populair in WC’s en kleine badkamers.

In een badkamer kunnen verschillende soorten ventilatiesystemen worden geplaatst. Denk aan een buis-, plafond- of een muurventilator. Of je monteert er één in de afvoerbuis. Welk systeem je kiest is van verschillende factoren afhankelijk, zoals: budget, ruimte en de lengte van het luchtafvoerkanaal. Welke heb jij op het oog? Laat het weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *